Animale sălbatice - Căprior și căprioară în natură
Denumire științifică: Capreolus capreolus - Căprioara/Căprior
Lungime: 0,9-1,3m.
Înălțimea umărului: 60-75cm. Masculii sunt ceva mai mari.
Greutate: 10-25kg.
Durata de viață: vârsta maximă în sălbăticie este de 16 ani, dar majoritatea trăiesc aproximativ 7ani.
Căprioara poate fi văzuta pe tot parcursul anului.
Habitat și Dieta
Căprioarele trăiesc în zone rurale mixte, care includ: păduri, terenuri agricole, pășuni și pajiști. Se hrănesc pe parcursul celor 24 de ore, dar sunt cele mai active în amurg și în zori. Dieta lor este variată și include muguri și frunze de foioase și arbuști, mărăcini, iederă, conifere, ferigi și ierburi.
Prefera în mod special iarba foarte tânără, fragedă, care a fost plouată recent și care are un conținut ridicat de umiditate. De obicei, nu vor intra într-un câmp cu animale, cum ar fi bovine sau oi, deoarece aceste animale murdăresc foarte mult iarba.
Mod de viată
Căprioarele trăiesc solitare sau în grupuri mici, dar pot fi văzute și în grupuri mai mari hrănindu-se de obicei împreună. Densități excepțional de mari, efective de 15 sau mai multe căprioare pot fi văzute în câmp deschis în timpul primăverii și verii.
Masculii sunt teritoriali sezonier, din martie până în august. Femelele tinere stabilesc de obicei zone aproape de mamele lor. Masculii tineri sunt forțați să se împrăștie cât mai departe în căutare de noi teritorii.
Sezonul de reproducere, cunoscut sub numele de rut, este de la mijlocul lunii iulie până la sfârșitul lunii august. În acest timp, masculii devin foarte agresivi în apărarea teritoriilor lor. Se luptă cu alți masculi, blocându-se cu coarnele, împingând și răsucindu-se. Lupta poate provoca răni și ocazional unul sau ambii pot muri.
Deși oul este fertilizat în momentul împerecherii, el nu începe să se dezvolte în interiorul uterului femelei decât câteva luni mai târziu, la începutul lunii ianuarie. Căprioara este singurul animal cu copite la care are loc implantarea întârziată.
Femelele nasc, de obicei doi, trei pui/iezi între jumătatea lunii mai și jumătatea lunii iunie. Puii se alăptează în câteva ore de la naștere și sunt lăsați în mod regulat singuri, întinși în mijlocul vegetației foarte înalta. Blana lor cu pete ajută la camuflarea lor în primele șase săptămâni de viată.
Căprioara cu doi pui-Wildlife photography
Căprior surprins in padure-Wildlife photography
Căprioarele sunt relativ mici, cu corp scurt până la picioare și gâtul lung. În mod normal, doar una sau două sunt văzute împreună. Nasul este negru, distinctiv și bărbia albă. Blana roșie/maro vara, gri/maro iarna.
Coada foarte mică, fie nu este vizibilă, fie apare ca un mic smoc. Pe crupă o pată de culoare crem/albă, sub formă de inimă inversată la femele și formă ovală la masculi. Masculul are coarne scurte, de obicei cu doua, trei fire, care sunt aspre și lărgite la bază.
Cele mai frumoase 50 de fotografii cu căprioare din 2021
Căprioarele sunt alergători foarte buni, iar auzul și mirosul foarte bine dezvoltat. Ambele sexe fac zgomote de lătrat asemănătoare unui câine, când sunt speriate sau alarmate.
Animale sălbatice - Căprior și căprioară în natură
poate vrei sa citești și despre:
- Povestea Căprioarei descoperita in pădure
- Căprioara din tufiș-Fotografie din natura
- Căpriorul din livada cu mere – relaxare in natura
- Caprioară-Surpriza in lanul de făn
- Căprioara la răsărit de soare-Fotografia din natura
editare foto: Luminar AI + Adobe Photoshop CC
camera si obiectiv: Nikon d7500 + Tamron 150-600g2