Turnul Eiffel - Spectaculos si impunator in Franta

 

Turnul Eiffel - Spectaculos si impunător in Franța

Turnul Eiffel este o construcție faimoasă pe schelet de oțel din Paris ce măsoară 324 m înălțime.

Daca ajungi in Franta, te sfatuiesc sa mergi sa vizitezi Turnul Eiffel

Structura a fost construită între anii 1887-1889. Aceasta urma să servească drept arc de intrare la Expoziția Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revolutiei Franceze. A fost inaugurat la 31 martie 1889 și deschis pentru public la 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oțel pudlat⁠(en), folosind două milioane și jumătate de nituri.

Turnul Eiffel - Spectaculos si impunator in Franta
#Paris,Turnul Eiffel-foto mariusgabi

Turnul a devenit simbolul Franței cel mai răspândit la nivel mondial

Turnul are 300 m înălțime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, și o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit era cea mai înaltă clădire din lume. Întreținerea turnului include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel își schimbă înălțimea cu câțiva centimetri datorită contracției și dilatării aliajului de metale.

Luând în considerare standardele de siguranță din acel moment, este remarcabil faptul că un singur muncitor a murit la construcția turnului, și anume în timpul instalării lifturilor. Lifturile originale funcționau cu ajutorul unui sistem hidraulic, pe când lifturile actuale sunt electrice.

Turnul Eiffel - Spectaculos si impunator in Franta
#Paris,Turnul Eiffel-foto mariusgabi

Turnul Eiffel - Spectaculos si impunator in Franta

Cel puțin la începuturile sale, publicul a întâmpinat cu multă reticență această construcție, considerând-o inestetică. Astăzi însă este considerat drept simbolul orașului și una dintre cele mai frapante piese de artă arhitecturală din lume. Unul dintre clișeele hollywoodiene este priveliștea de la o fereastră pariziană, care întotdeauna include Turnul Eiffel.

La început, Eiffel a primit permisiunea de a lăsa monumentul în viață timp de 20 de ani, dar ținând cont că oferea o serie de beneficii în domeniul comunicațiilor, s-a renunțat la demontarea sa. Turnul are 3 nivele: accesul publicului la primul și al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât și cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.

turnul eiffel - Spectaculos si impunator in Frantaturnul eiffel din paris franta - oras
#Paris,Turnul Eiffel-foto mariusgabi

Ce poti sa faci in turn?

Daca vizitati turnul, trebuie sa asteptati la coada pentru unul din cele doua lifturi care urca pana in varf. Acestea pleaca la fiecare opt minute dar cu toate acestea perioada de asteptare poate fi foarte mare. La primul etaj puteti vedea lucruri legate de istoria Turnului Eiffel, puteti trimite o vedere chiar din turn ( exista un oficiu postal acolo ) sau puteti lua masa la restaurantul Altitude 95. Ambele niveluri au magazine cu suveniruri sau Internet cafe-uri. In varf puteti vedea orasul si exista tot felul de ghiduri care va spun ce vedeti.

Turnul Eiffel - Spectaculos si impunator in Franta

Galerie video aici:https://www.youtube.com/watch?v=1L_neUazqAI

sau aici:https://www.youtube.com/watch?v=ZikfL-zb5Cg&t=3s



Subscribe

* indicates required

Intuit Mailchimp

Mai nouă Mai veche

Formular de contact